De huizenleegstand in Beesel heeft afgelopen jaar een alarmerende stijging gekend, met het hoogste niveau sinds minstens 2020. Volgens recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek stonden er op 1 januari ongeveer 120 huizen onbewoond in de gemeente.
In totaal stond aan het begin van het jaar maar liefst 2 procent van alle huizen in Beesel leeg, wat overeenkomt met 15.670 vierkante meter aan onbenutte woonruimte. Dit cijfer markeert eveneens een recordhoogte voor de gemeente sinds zeker 2020.
Het CBS hanteert de term 'administratieve leegstand' voor woningen waar geen geregistreerde bewoners zijn, die volgens het WOZ-register niet in gebruik zijn, en waar geen bedrijf gevestigd is. Aan het einde van het jaar zullen de cijfers definitief worden vastgesteld, onder meer op basis van energieverbruik. Dan zal ook duidelijk worden hoeveel 'spookwoningen' er werkelijk in Beesel zijn; huizen waar officieel geen bewoners zijn geregistreerd, maar waar wel tekenen van bewoning aanwezig zijn.
De totale leegstand omvat niet alleen onbewoonde woningen, maar ook tien winkelpanden en tien kantoren. Ondanks de stabiele leegstand van winkels en kantoorruimtes, blijft het aantal lege gebouwen zorgwekkend hoog. In vergelijking met soortgelijke gemeenten ligt de totale leegstand in Beesel echter nog steeds lager.
In heel Nederland staat gemiddeld 3 procent van alle panden leeg, waarvan 2 procent woningen betreft. Deze percentages blijven al enkele jaren stabiel op dit niveau. De uitdagingen rond huizenleegstand illustreren de complexe problematiek waarmee Beesel en andere Nederlandse gemeenten worden geconfronteerd, met potentiële gevolgen voor de lokale woningmarkt en leefbaarheid.