Recente gegevens van het Kadaster en RVO onthullen dat maar liefst één op de drie woningen in Beesel slecht geïsoleerd is, wat neerkomt op bijna 2000 woningen. Deze bevindingen benadrukken de urgentie van het aanpakken van isolatieproblemen in de gemeente.
Vooral bewoners van eengezinswoningen worden geconfronteerd met slechte isolatie, waar één op de twee gevallen betrokken is. Daarentegen is één op de drie appartementen in Beesel ook ondermaats geïsoleerd. Aan de positieve kant blijkt één op de elf huizen goed geïsoleerd te zijn, terwijl de rest 'redelijk' scoort in isolatie. Appartementbewoners kunnen zich verheugen, aangezien één op de vijf appartementen goed geïsoleerd is, in tegenstelling tot eengezinswoningen waar slechts één op de zestien een goede isolatie heeft.
De gepresenteerde cijfers concentreren zich op buitenmuurisolatie, aangezien dit het meest bekend is over de isolatiekwaliteit van woningen. Deze kwaliteit wordt primair bepaald aan de hand van het energielabel van elke woning. Woningen zonder energielabel, die minder dan een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad vertegenwoordigen, zijn niet meegenomen in deze berekeningen.
Het lage aantal gevelisolaties in Beesel wordt benadrukt door de verstrekte subsidies. Particulieren en verenigingen van eigenaren hebben het afgelopen jaar slechts 1196 vierkante meter gevel laten isoleren. Gezien een gemiddeld geveloppervlak van 90 vierkante meter per huis, zijn er slechts 13 geïsoleerde gevels in de gemeente.
Gevelisolatie blijkt minder populair dan andere isolatiemaatregelen, zoals het vervangen van ramen of het isoleren van vloeren en daken, vanwege de vereiste omgevingsvergunning. Deze vergunning kan geweigerd worden voor bijvoorbeeld monumentale panden, wat de nodige obstakels met zich meebrengt. Ondanks de kosten van tussen de 9000 en 30.000 euro, inclusief subsidie, kan gevelisolatie wel aanzienlijke besparingen opleveren. Gemiddeld kan een hoekwoning in Beesel met goede isolatie zo'n 530 kubieke meter gas per jaar besparen, wat zich vertaalt naar ongeveer 750 euro per jaar.
Analisten benadrukken dat isolatie, hoewel een investering vergt, zowel duurzame voordelen als financiële besparingen kan opleveren voor woningbezitters. Met een groeiende bewustwording van het belang van energie-efficiënte woningen, kunnen gemeenten zoals Beesel zich richten op effectieve oplossingen om de isolatie van woningen te verbeteren voor een duurzamere toekomst.