Toelichting inzameling oud ijzer in de gemeente Beesel

Foto: Pixabay

Het bericht over illegale oud ijzer-inzameling heeft veel reacties opgeroepen. Daarom vindt u hier nog wat meer uitleg hierover.

De Wet milieubeheer bepaalt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de inzameling van afvalstoffen afkomstig van huishoudens. Wanneer u een voorwerp van – in dit geval – oud ijzer wil weggooien, ziet de Wet milieubeheer dit als afvalstof (ook al is het vaak een grondstof). De gemeente is dan bevoegd regels op te stellen over de inzameling hiervan.

De gemeente Beesel heeft deze regels vastgelegd in de Afvalstoffenverordening en in het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening. Daarmee zorgen wij voor een ‘doelmatig beheer’ van afvalstoffen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld dat we weten wat er met de afvalstoffen gebeurt na de inzameling.

Volgens de regels mogen alleen de door het college aangewezen partijen oud ijzer inzamelen. Met inzamelen bedoelt de wet ‘het verzamelen van afvalstoffen om deze te vervoeren naar een afvalverwerkingsinstallatie.’ Dit gebeurt op deze manier door de aangewezen verenigingen die een keer per jaar oud ijzer inzamelen en ook met het oud ijzer dat wij op het milieupark inzamelen.

U mag het oud ijzer dus best zelf wegbrengen naar een erkend bedrijf. Maar het is niet de bedoeling dat u het meegeeft aan iemand waarvan u en wij niet weten wat er na afloop mee gebeurt.

Bron: Gemeente Beesel

Cookieinstellingen